Google I/O: Android Jelly Bean voorgesteld

2012-06-28 00:13:28

Zoals verwacht werd op Google I/O vandaag Android Jelly Bean voorgesteld. De nieuwe Android-versie is vooral verbeterd op vlak van snelheid en gebruiksvriendelijkheid.

Het eerste wat Google voorsteld, werd Project Butter genoemd. De bedoeling van dit project was om Android meer vloeiend te maken. Doorheen de volledige interface is nu een verversingsnelheid van 60 frames per seconde doorgevoerd. Dit zorgt er voor dat animaties minder schokkerig kunnen overkomen.
Daarnaast werd ook de touch-component verbeterd. Android 4.1 gaat al meteen bij het neerzetten van je vinger hierop gaan reageren, waardoor de processor sneller in gang schiet dan voorheen.

Veel mensen brengen een groot deel van hun tijd door op het startscherm. Hier staan immers belangrijke widgets en snelkoppelingen naar de meest gebruikte applicaties. Ook hier werden enkele wijzigingen doorgevoerd.
Waar je vroeger eerst moest zorgen dat je genoeg plaats had op je scherm, alvorens je een widget plaatste, daar is dit nu niet meer nodig.
Eventuele iconen die in de weg staan van je widget verschuiven automatisch van plaats. Is er niet genoeg plaats, dan zal de widget zich automatisch verkleinen.

De notificatiebalk is in Android 4.1 meer geworden dan enkel een notificatiebalk. Bij elke notificatie kan nu meer info getoond worden of zelfs acties toegevoegd worden. Zo zie je in de mail-notificaties meteen de titel en afzender van de nieuwe mails en kan je bv. in Foursquare een nieuwe check-in meteen liken of erop reageren.

Ook het zoeken heeft Google verbeterd.
Bepaalde zoekopdrachten tonen niet meer de Google-pagina, maar zullen meteen het juiste antwoord tonen, zonder dat je moet doorklikken. Vraag je bv. wat de hoogte van de Eiffeltoren is, dan krijg je meteen een foto van de Eiffeltoren met daarnaast het juiste antwoord (324m).

De spraak-naar-tekst functie, die gebruikt kan worden bij het zoeken of bij het inspreken van een tekst, is vanaf nu volledig geïntegreerd op het toestel. Waar de gesproken tekst vroeger eerst richting de Google-servers moest om daar geanalyseerd te worden, doet je toestel dit nu helemaal zelf.

Een laatste nieuwigheid die werd voorgesteld is Google Now. Hiermee leert je smartphone meer over jezelf en zal zich hieraan aanpassen.
Stel dat je bijvoorbeeld een afspraak in je agenda staan hebt, waar een adres bijstaat. Google Now zal dan de afstand berekenen tussen je huidige locatie en je afspraak, een route berekenen via Google Maps en kijken hoe lang je zou doen over die afstand. Vervolgens loopt er op tijd een alarm af, zodat je zeker op tijd op je afspraak bent.

Android 4.1 zal vanaf midden juli uitgerold worden. De Galaxy Nexus, de Nexus S en de Motorola Xoom krijgen als eerste de update.

Reacties

Laat een reactie achter
Handig

Stel je smartphone in voor mobiel internet

Sociaal

Advertenties