De geschiedenis van Android

Android 1.0

23 september 2008
Het allereerste telefoontoestel met Android wordt uitgebracht. De T-Mobile G1 werd gefabriceerd door HTC en werd in Amerika verkocht door gsm-operator T-Mobile.

Versie 1.0 integreert volledig met de Google services en heeft een webbrowser met volledige (X)HTML-ondersteuning.

Android 1.1

9 februari 2009
Versie 1.1 wordt uitgebracht als update voor de T-Mobile G1. De update lost vooral enkele problemen uit versie 1.0 op.

Android 1.5 - Cupcake

30 april 2009
Versie 1.5 is de eerste grote update voor Android. Zo is er vanaf deze versie een softwarematig toetsenbord beschikbaar en kunnen widgets op het beginscherm geplaatst worden. Ook is er Bluetooth AD2P-ondersteuning, waardoor handsfree-kits kunnen worden aangesloten.
De camera (die veel sneller opstart) heeft nu ook de mogelijkheid om video op te nemen en er is ondersteuning voorzien om makkelijk te uploaden naar Youtube of Picasa.
Noemenswaardig is ook dat Android 1.5 de eerste versie is die de Nederlandse taal ondersteunt.

Android 1.6 - Donut

15 september 2009
Donut bracht een uitgebreider Android Market en een verbeterde zoekfunctionaliteit. Zo is er ondersteuning ingebouwd om te zoeken via spraakherkenning.
Indien een applicatie dit wenst kunnen vingerbewegingen nu ook herkend worden en aan een actie gekoppeld worden. Amerikaanse CDMA-netwerken kunnen vanaf versie 1.6 ook Android-toestellen beginnen aansluiten.
Voor zakelijke gebruikers is er de mogelijkheid om een beveiligde verbinding met het bedrijfsnetwerk op te zetten via VPN.

Android 2.0 - Eclair

26 oktober 2009
Met Android 2.0 werd het mogelijk meerdere e-mail- en contacten-accounts te beheren. Ook werd er ondersteuning voor Exchange toegevoegd, wat de marktwaarde in bedrijven omhoog moest krikken.
De Bluetooth-stack werd geüpdate naar versie 2.1 en zowel de kalender, de camera als de browser kregen een fikse update.
De layout van het toetsenbord werd gewijzigd om sneller te kunnen typen en multitouch werd vanaf versie 2.0 officieel ondersteund.

Android 2.0.1 - Eclair

3 december 2009
Versie 2.0.1 was een kleinere update die enkel enkel bugfixes bracht.

Android 2.1 - Eclair

12 januari 2010
Ook versie 2.1 bracht geen noemenswaardige vernieuwingen.

Android 2.2 - Froyo

20 mei 2010
De eerste grote update na Android 2.0 was de update naar 2.2.
Froyo maakte op prestatiegebied een flinke stap voorwaarts. Door gebruik te maken van een nieuwe JIT-compiler, werden applicatie 2 tot 5 keer sneller.
Applicaties konden bovendien groter worden, want Android 2.2 ondersteunt het opslaan van applicaties op de SD-kaart.

Onder de toevoegingen kwam nu ook het nieuws dat het mogelijk was om Flash-filmpjes af te spelen op je Android-toestel. Adobe heeft hiervoor een speciale Flash Player uitgebracht met dezelfde functionaliteit als de pc-versie. Hiervoor is echter wel Android 2.2 nodig.
Een andere nieuwe feature is de Wifi-hotspot. Wil je met je laptop op het internet, maar is er geen Wifi-verbinding beschikbaar, dan kan je nu via Wifi met je smartphone connecteren om via de gsm- of 3G-verbinding connectie te maken met het internet. Ook via usb kan de telefoon om die reden aangesloten worden.
Voor zakelijke gebruikers werd de Exchange-ondersteuning in Froyo flink verbeterd met o.a. de toevoeging van de Exchange agenda en de mogelijkheid om het toestel van op afstand te wissen.
Ook het toestenbord kreeg opnieuw een update, dit keer in de vorm van ondersteuning voor meerdere invoertalen.

Android 2.3 - Gingerbread

6 december 2010
Sinterklaas bracht ons Android 2.3, een nieuwe grote release. Wat meteen opvalt is dat de notificatiebalk gewijzigd is van kleur. In plaats van grijs is deze nu zwart geworden, iets dat doorgetrokken is in de rest van het systeem.
De mogelijkheid om te kopiëren en plakken werd grondig herschreven, waardoor (een deel van) een woord of zin makkelijker te selecteren valt.

Nieuw is de ondersteuning voor het SIP-protocol, waardoor Voice-over-IP mogelijk wordt. Vanaf Android 2.3.4 zit het internetbellen ook standaard in Google Talk, en dit zowel voor enkel geluid als voor videobellen.
Ook Near Field Communication, waarmee bv. betalingen kunnen worden uitgevoerd via je gsm, wordt vanaf Gingerbread ondersteund. Android 2.3.3 en 2.3.5 brachten hier telkens verbeteringen voor.

Android 3.0 - Honeycomb

22 februari 2011
Honeycomb is de eerste Android-versie die specifiek geschikt is voor tablets en toestellen met een groter scherm. Honeycomb introduceert een compleet nieuwe layout. Zo is er een systeembalk onderaan het scherm, met daarin alle notificaties, systeemstatussen en navigatieknoppen.
De actiebar bovenaan het scherm is verschillend per applicatie en kan gebruikt worden voor navigatie, menu's en acties van die applicatie.
Alle standaard-applicaties kregen bovendien een update voor een betere gebruikservaring op een groter scherm.

Android 3.0 is de eerste Android-versie waarvan de broncode niet wordt vrijgegeven. Omdat het besturingssysteem specifiek voor tablets werd gebouwd, wil Google niet dat deze op smartphones zou terecht komen. Dit zou voor een verminderde gebruikerservaring zorgen. Tabletfabrikanten kunnen uiteraard wel de broncode krijgen om het OS waar gewenst aan te passen voor hun toestellen.

Android 3.1 - Honeycomb

10 mei 2011
Deze update bracht enkele nieuwigheden voor ontwikkelaars en wat aanpassingen aan de gebruikersinterface. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om widgets groter en kleiner te maken zoals gewenst.
Android 3.1 heeft ook een nieuwe USB-SDK. Zo kunnen hardware-fabrikanten of hobbyisten eigen USB-apparaten maken en deze aansluiten aan hun Android-tablet.

Android 3.2 - Honeycomb

15 juli 2011
Opnieuw is dit een kleine update voor het Android-OS. Zo ondersteunt Android 3.2 meer hardware en is er een betere ondersteuning voor applicaties die nog niet geoptimaliseerd zijn voor tablets. Zij kunnen desgewenst toch over het volledige scherm worden uitgerekt.

Handig

Stel je smartphone in voor mobiel internet

Sociaal

Advertenties